Skriva
personligt brev

Utgå från befintligt underlag

Det viktigaste att göra innan du skriver ditt personliga brev är att noggrant läsa igenom jobbannonsen. I den framkommer de viktigaste egenskaperna och erfarenheterna som arbetsgivaren söker efter.

Börja utforma ditt personliga brev

När du vet vad arbetsgivaren letar efter är det dags att börja skräddarsy ditt personliga brev utifrån de olika nyckelorden och begrepp som framkommer i jobbannonsen. Presentera dig själv och förklara varför du är rätt person för jobbet med specifika exempel på dina erfarenheter och egenskaper.

Specificera ditt personliga brev till varje tjänst

Kom ihåg att det är viktigt att alltid skriva ett nytt personligt brev till varje tjänst du söker – slarva inte genom att skicka in samma personliga brev till olika arbetsgivare och för olika tjänster. Det är viktigt att matcha dina kompetenser med annonsen, vad är det som efterfrågas?

Lyft personliga egenskaper och kompetens

När du börjar skriva ditt personliga brev är det bra att skriva emfatiskt – det betyder att du först beskriver och betonar det viktigaste i din text. Det kan handla om vilka personliga egenskaper du har – och varför de passar bra för den tjänst du söker.

Det kan också vara exempel på dina arbetslivserfarenheter och hur de gör dig till en bra kandidat för rollen. Vad är relevant för denna tjänst? Sälj in dig själv för tjänsten!

Det ska ett personligt brev innehålla

Det bästa personliga brevet är kort och koncist. Den beskriver varför du vill ha jobbet och vad som lockade dig när du läste jobbannonsen. Det förklarar också varför du är rätt person för jobbet – vad företaget får genom att anställa dig.

Till sist behöver du komma på ett bra avslut som i det klassiska uttrycket “knyter ihop säcken” och gör att arbetsgivaren vill kontakta dig. Ett sätt att knyta ihop säcken är att förklara vad arbetsgivaren kan förvänta sig av dig. Ett annat sätt är knyta säcken är att visa självförtroende, passion och din kunskap om rollen.

Formalia

Här följer en kort översikt över hur man tänker kring formalitet när man skriver ett personligt brev

  • Ditt personliga brev bör aldrig vara längre än ett A4 – och gärna kortare.

  • Använd ett stilrent och läsbart typsnitt. Några exempel på dessa är Garamond, Times New Roman, Verdana och Cambria.

  • För att förbättra läsbarheten rekommenderar vi att du använder teckenstorleken 12 – med radavstånd 1.15/1.5.

  • Använd vänsterjusterade marginaler, vilket ger texten en stilrenare känsla.

  • När du är redo att spara ditt personliga brev och skicka det till arbetsgivaren är det vanligt att man sparar det som en doc.-fil. Vi rekommenderar däremot att du sparar det i PDF-format, eftersom det säkerställer att den som tar emot ditt personliga brev kommer se det i samma formalia som du designade det.

Lycka till med att skriva ditt personliga brev!