Inför intervjun

Hur du kan hantera intervjun

Att vara nervös inför en anställningsintervju är vanligt och helt normalt. Det viktigaste att komma ihåg är att en kallelse till en intervju är ett tecken på att du är en intressant kandidat för tjänsten. Läs våra bästa tips och råd för att förbereda och ta itu med framtida intervjuer.

En kallelse till intervju innebär att våra rekryterare anser att du uppfyller de kompetenser och personliga egenskaper som krävs i platsannonsen. Det bästa sättet att göra din första intervju är att förstå vad annonsen efterfrågar – och sedan applicera det du har tillämpat på dig själv tillsammans med din erfarenhet och kompetens.


Hur vi hanterar våra arbetsintervjuer

Det är normalt att vara spänd och nervös inför en planerad anställningsintervju. Det är viktigt att komma ihåg att vi skickar en intervjuinbjudan till dig eftersom vi anser att du uppfyller kraven i platsannonsen. Under intervjun vill vi lära känna dig bättre och skapa en rättvis bild av dig som person. Här berättar vi mer om hur du kan förbereda dig och hur du presterar i framtida anställningsintervjuer.

Våra rekryterare använder etablerade intervjutekniker där fokuset ligger
på att du ska prata mer om dig själv, och hur du hanterat tidigare situationer i ditt yrkesliv. Det kan förväntas att vi skulle vilja att du berättar om situationer där till exempel din noggrannhet, tålamod eller ditt driv satts på spel och hur du hanterade den specifika situationen.


Intervjufrågor som kan förekomma

Det är bra att komma till en anställningsintervju väl förberedd, ett sätt att förbereda sig är att fundera på vilka intervjufrågor som kan dyka upp. Våra intervjuer genomförs på ett sätt som ger oss de bästa förutsättningarna att skapa en rättvisbild av dig. Det betyder att vi vill att du berättar om dig själv och dina personliga egenskaper.
Du kan läsa mer om exempel på frågor som kan dyka upp under intervjun under:

Vanligt förekommande intervjufrågor:

Berätta om dig själv?

Intervjun är den grund för att vi ska ta reda på om du är rätt person för uppdraget – och utifrån intervjuinbjudan tror vi att du har potential för att bli det. När du berättar om dig själv är det viktigt att ha jobbannonsen i åtanke. Ta reda på vilka egenskaper och erfarenheter som krävs och hur du kan kombinera dem.


Varför söker du den här tjänsten?

En av de vanligaste frågorna som vi ställer är varför du ansökte till den aktuella tjänsten. Det kan du svara på genom att till exempel berätta om dina tidigare erfarenheter stämmer överens med vad som krävs i platsannonsen, eller om du har de personliga egenskaper som eftersträvas i annonsen.


Vad behöver du utveckla hos dig själv?

Det här är en fråga som kan komma upp under intervjun – kom ihåg att vara ärlig och ödmjuk om dina svagheter. Det viktiga är att du har en uppfattning om vad du behöver utvecklas inom och sedan berätta hur du arbetar med dessa utvecklingsområden. Kom ihåg att alla människor har olika utvecklingsmål – och att motivera din utvecklingspotential på en anställningsintervju är viktigt.


Vilka av dina tidigare erfarenheter tror du är mest relevant för denna position?

Förbered exempel på tidigare erfarenheter som du tror är relevanta för tjänsten du söker. Fundera över vilken kompetens och erfarenhet som krävs i platsannonsen och precisera det med exempel på hur du lyckats med detta i ditt yrkesliv.


På vilket sätt är du bra på att samarbeta?

En återkommande fråga är hur man ställer sig till situationer där samarbete behövs. Ett sätt att besvara denna fråga är att specificera hur du skött tidigare samarbeten – gärna från tidigare arbetslivserfarenheter, men om du inte har det kan du också ge exempel på roller du tagit på dig under teamarbetet i skolan.


På vilket sätt hanterar du stress?

Berätta om vad du gör för att hantera stress – finns det situationer som kan orsaka dig mer stress och vilka verktyg har du använt för att hantera just de situationerna? Kan du förklara situationen som orsakade dig stress och hur du lyckades lugna ner eller kontrollera situationen?


Vilka är dina styrkor?

Du har förmodligen redan en god uppfattning om dina styrkor – tänk på hur du kan använda dessa styrkor för att lyckas i din nya roll. Det kan till exempel vara en situation där du tagit på dig ytterligare ansvar eller hanterat en stressad situation lugnt och tålmodigt.

Sammanfattning och tips inför intervjun:

 • Är du välkommen på en intervju så är rekryteraren/företaget intresserad av just DIG.

 • Tro på dig själv och dina unika färdigheter.

 • Läs på om företaget, deras historia och verksamhet.

 • Läs platsannonsen flera gånger och förbered frågorna.

 • Fundera över ett gäng frågor som kan tänkas dyka upp och förbered ungefärliga svar.

 • Visa framfötterna och ditt stora intresse för att få ta nästa steg i processen.

 • Utgå från dig själv, hur vill du uppfattas?

 • Överdriv inte dina kompetenser eller tidigare löner, rekryterare är ofta medvetna om detta.

 • Du ser ditt värde, du är en unik person med unika förmågor och egenskaper.

 • Ställ frågor, visa engagemang och intresse för både företaget och för rekryteraren.

 • Lyft fram dina styrkor och belys dina svagheter med ödmjukhet och ärlighet.

 • Klä hellre upp dig lite än tvärtom, signalerar att du tar intervjun på allvar. Men det som är viktigast är att du känner dig bekväm i klädseln.

 • Kom i tid, gör ett bra första intryck.

Lycka till med intervjun!