Skriv det perfekta CV:t – 4 tips

Att skriva ett bra CV är något som kan kännas svårt. Men med dessa fyra knep blir det betydligt enklare att skriva ett riktigt vasst CV som låter dig stå ut i mängden.

Det är ditt CV som ger rekryteraren det första intrycket av dig som jobbsökande. Rekryteraren i fråga kommer även att gå igenom en mängd CV:n dagligen, och få många av dessa första intryck. För att inte gå miste om den perfekta jobbmöjligheten behöver du därför stå ut i mängden med ett bra CV som andas professionalitet och kvalitet.

Här delar vi med oss av fyra enkla tips för ett lyckat CV!

Snygg layout

Den första och ofta största frågan när det kommer till att skriva ett CV är hur det ska läggas upp. En huvudregel är att det ska vara strukturerat och enkelt att läsa. Detta steg behöver dock varken vara tidskrävande eller svårt. Det finns många hemsidor som erbjuder bra mallar som är gratis att använda, däribland www.cv-mallen.se.  Tänk dock på att inte gå överstyr med färger, håll istället designen sparsmakad och stilig.

Relevant och professionellt innehåll

Se till att ditt CV är uppdaterat och skräddarsy det gärna utefter den tjänst du söker. Har du haft många äldre anställningar som är irrelevanta i sammanhanget behöver dessa inte tas med. Se till att ha med datum på alla dina anställningar och redogör för eventuella ”hål” där du inte arbetat. När det kommer till längden på CV:t räcker det vanligtvis med två A4, och försök hålla dina texter korta och koncisa.

Att använda sig av en professionell bild och mejladress är även något som höjer helhetsintrycket. Låt därför bli festbilderna och den eventuellt opassande Hotmail-adressen som lyckats leva sig kvar från mellanstadiet.

Läs och korrigera

Alla småfel är lätta att korrigera. Läs genom ditt CV ordentligt och se till att fixa eventuella stavfel och övriga skönhetsfel. Allra bäst är om du låter någon annan korrekturläsa åt dig, då en själv lätt blir blind för diverse småfel när man har spenderat mycket tid på en text. Att skicka ett CV fritt från små, onödiga fel visar på noggrannhet.

Låt det ta tid

Något som verkligen syns är när någon lagt tid på sin ansökan. Skriv inte något i förbifarten, sitt ned och låt det ta den tid som krävs.  Ett välskrivet CV ger inte bara ett bra underlag i rekryteringsprocessen, utan att det även visar på ambition och att du verkligen är intresserad av tjänsten i fråga. Rekryteraren kommer se och uppskatta om du lagt ned tid på din ansökan!

Har du dessa fyra tips i åtanke när du skriver kommer du garanterat lyckas få till ett konkurrenskraftigt CV.

Lycka till!

 

Visste du att “CV” står för Corriculum Vitae, är latin och dess bokstavliga betydelse är “livets lopp”?